Kulturbadet bibliotek har 3 leseaksjoner i løpet av året: Skrekkbingo, Sommerles, og Vinterlesbingo.


Skrekkbingo

Inspirert av Balsfjord bibliotek, startet vi med Skrekkbingo høsten 2019. Skrekkbingo er en leseaksjon for barn og unge som går hvert år fra 1. oktober til 31. oktober, med premietrekking 1. november.

Bingoarket består av 9 ruter med kategorier som "Bok med hekser" og "Grøsserbok". Barna velger selv hva de skal lese, og hvor skumle bøkene skal være. For å delta må barna i løpet av oktober lese minst tre bøker, slik at de kan fylle minst en rad i skjemaet - enten vannrett, loddrett eller diagonalt. De skriver i rutene hvilke bøker de har lest, hver bok kan kun brukes 1 gang.

Frist for innlevering av bingoarket er 31. oktober.

Sommerles

Sommerles.no er en nasjonal, digital lesekampanje for alle barn i 1. – 7. klasse i regi av bibliotekene. Målet er å få flest mulig barn til å lese mest mulig gjennom en lang sommerferie. Sommerles varer fra 1. juni – 31. august hvert år, og det er helt gratis å være med. 

For å bli med går dere inn på Sommerles.no og lager en profil til barnet. Ved registrering oppgir dere navn, lånenummer, alder, kjønn og hvilket bibliotek dere hører til. Alle velger seg et kallenavn ved registrering, slik at man kan være helt anonym hvis man ønsker det. Registrering åpner 1. juni.

For hver leste bok som registreres inne på nettsiden, samler barna poeng og går etter hvert opp i level. Dette får de digitale trofeer for, men også fysiske premier som kan hentes på biblioteket. 

Sommerles har også en spesialskrevet fortelling av forfatteren Mari Moen Holsve, hvor to tøffe barn, Astrid og Asbjørn, drar ut på nye eventyr hvert år.

Kulturbadet bibliotek ble med på Sommerles første gang i 2017.

Vinterlesbingo

Etter Sommerles i 2017 fikk vi spørsmål fra flere barn som lurte på om vi kunne ha Sommerles om vinteren også, og fra noen voksne som gjerne ville være med på en lesekampanje selv. Resultatet ble Vinterlesbingo!

Vinterlesbingo går fra 1. desember og fram til lørdag før palmesøndag. Vi har 3 ulike bingoark alt etter alder/lesenivå for deltaker:

  1. Nybegynner (for de som trener på lesing) - blått ark
  2. Litt øvet (for de som er trygge på lesing, og leser hele bøker på egenhånd) - lilla ark
  3. Øvet (for de som ønsker en utfordring) - grønt ark

Som deltaker leser du bøker/på steder som passer inn i skjemaet og fyller i den aktuelle ruta etter reglene på bingoarket ditt. Hver bok/tittel kan bare brukes en gang. Hver vannrett eller loddrett rekke gir 1 lodd i trekninga. Fullt brett gir 12 lodd.

Mandagen etter innleveringsfrist trekker vi premievinnere: bokpremie trekkes blandt alle som oppnådd minst ett lodd, og påskeegg blandt de som har levert inn fullt brett.